SHARE
Psyche & Stemmingswisselingen | 
Zilos | 
Utrecht

VIPP GGZ

Meer regie voor GGZ-cliënten dankzij gegevensuitwisseling

HINQ is gekwalificeerd voor het uitwisselen van GGZ gegevens voor bronsysteem Epos. Maar wat betekent dit voor de zorgverleners en cliënten die hiermee werken? "Gegevensuitwisseling is de eerste stap om cliënten meer regie over hun eigen zorg te geven," vertelt psychiater Arno van Dongen.

HINQ is als DVZA MedMij-gekwalificeerd voor het uitwisselen van GGZ gegevens vanuit bronsysteem Epos van Zilos. Een DVZA is nodig om de gegevens uit een bronsysteem veilig te delen met de Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) van de cliënt.

"Zo kunnen onze cliënten in hun eigen dossier kijken naar wat de zorgverlener heeft vastgelegd," vertelt Arno van Dongen, psychiater bij GGZ Heuvelrug. Zowel GGZ Heuvelrug als Caleidozorg hebben getest hoe gegevensuitwisseling in de praktijk werkt. Hun cliënten hebben gegevens opgehaald uit het EPD van Epos met de PGO van Ivido. Him Vishnudatt, bestuurder bij Caleidozorg, vindt dit een belangrijke stap: "Door gegevensuitwisseling met PGO's mogelijk te maken geef je patiënten eigenaarschap over hun medische gegevens."

Wanneer cliënten meer inzicht hebben in hun gegevens, ondersteunt dit samen beslissen over welke zorg passend is. Him Vishnudatt vertelt: "Zo kijk je niet alleen naar een diagnose, maar naar de patiënt als geheel. Door bijvoorbeeld ook sociale factoren mee te nemen kun je samen beslissen of een behandeling wel past bij deze patiënt." Arno van Dongen vult aan: "Zorgverleners handelen vaak vanuit wat zij denken dat goed is, terwijl cliënten ook vaak eigen ervaringen hebben met wat voor hen werkt."

In samenwerking met...

Reviews